Björnbesök i Säffle och Kristinehamn

Igår kväll i skymningen blev en kvinna i Säffle chockad när hon såg en björn kliva ut i motionsspåret framför henne i friluftsområdet Annedal. Enligt kvinnan hade hon gått med sin hund och pratat i telefon när hon hörde att det var något som knakade och brummade i skogen intill. Hon berättade för vår spårare Liz Hansson som var på platsen med kvinnan idag, att det sen klev ut en björn på motionsspåret och vrålade åt henne, innan den fortsatte över spåret. Kvinnan och hunden blev rädda och sprang därifrån, och kontaktade därefter både polisen och Länsstyrelsen. Liz har under några timmars tid pratat med kvinnan, besökt platsen och tillsammans med en lokal jägare och hans eftersökshund letat efter spårtecken i området. Eftersöksjägaren tror att hans hund följde ett björnspår, men det fanns inga spårtecken som gjorde att Liz kunde kvalitetssäkra att det var en björn på platsen. Vi utgår dock från att kvinnans berättelse stämmer. Inget kadaver hittades på platsen, utan allt tyder på att det var ett rent slumpmässigt sammanträffande mellan människa och björn. Kvinnan upplevde inte heller björnen som hotfull, även om hon blev väldigt rädd när hon såg den.

Efter all aktivitet som har varit på platsen sedan händelsen inträffade är det mycket osannolikt att björnen finns kvar i området. Vi är dock mycket intresserade av tips om observationer av björnspår eller björnspillning i området, som med fördel lämnas via www.s.rovobs.se . Ett sms skickas då automatiskt till oss som arbetar med detta så att vi kan komma på plats så snart som möjligt. Liz har beredskap under påskhelgen och kommer att hålla ett extra öga på telefonen. Vid akuta händelser utanför kontorstid ringer man Länsstyrelsens Tjänsteman i Beredskap på 08-454 20 82 för att få hjälp. Om det rör sig om en situation där ett rovdjur befaras vara farligt för människor är det polisen man larmar, men vi vidarebefordrar naturligtvis sådana uppgifter ifall de kommer till oss.

Björnar kan dyka upp lite varstans i länet, även om de är vanligare norrut. De gör vanligtvis inget väsen av sig, men om de blir överraskade så kan det ibland uppstå farliga situationer. Genom att vara uppmärksam på omgivningen, ge sig tillkänna och hålla hundar kopplade undviker man sådana risker. Läs mer om hur man bäst beter sig om träffar en björn här: http://www.lansstyrelsen.se/varmland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/rovdjur/om-moter-en-bjorn.pdf .

Utanför Skottlanda i Kristinehamns kommun fick vi även rapport idag från en biodlare som haft björnbesök i en bikupa. Björnen har inte hunnit göra någon större skada, men biodlaren har fått hjälp att sätta upp ljud- och ljusskrämmor vid bigårdarna för att avskräcka björnen från återbesök. Det effektivaste sättet att förhindra att björnar förstör bikupor är att sätta tretrådiga elstängsel runt dem. Bilden på björnspåret nedan är ifrån dagens besiktning i Skottlanda.

/Maria Falkevik

2 reaktioner på ”Björnbesök i Säffle och Kristinehamn

  1. För ett par år sen när jag sprang i elljusspåret på Kronoparken i Karlstad såg jag en Björn ca: 30m i från där jag var, fick panik och sprang tillbaka åt andra hållet. Hur många björnar finns det uppskattningsvis i Värmland?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s