Hur bedömer Länsstyrelsen björnobservationer?

Nu när björnarna har vaknat och björnintresset har vaknat i media så får vi in fler björnrapporter från länet. Flera av dessa gäller honor med ungar. En del rapporter kan varken bekräftas eller dementeras, och hittills har vi inte kunnat bekräfta en enda rapport av björnhona med unge. Vi vill därför förklara hur vi bedömer björnspår och hur det kommer sig att vi med säkerhet kan säga att en del av dessa rapporter inte stämmer.

Vi mäter om möjligt spårstämplar från höger framfot och om bredden på denna är 12 cm och under så KAN det vara en hona. Om måttet är 13 cm eller mer så är det INTE en hona. Den observation av björnspår som rapporterades från Järpliden nyligen visade sig vara från en större och en mindre björnhane.

En observation på en liten björn innebär inte att det måste vara en unge. Fjolårsbjörnar på 30 kg kan förekomma i länet. En årsunge åtföljs alltid av sin mor och är mycket stationär. Därför borde det rimligen komma fler observationer från samma område under barmarksperioden. Förhoppningsvis kan vi med hjälp av övervakningskameror bekräfta den första björnföryngringen inom de närmsta åren. Björnhonor har inte hittats i Värmland under spillningsinventering, men däremot ganska nära gränsen, så det borde bara vara en tidsfråga innan det sker. Björnhonor stannar i närheten av sin födelseort och sprider sig därför långsamt, medan björnhanar kan vandra mycket långt och dyka upp var som helst i landet.

Fortsätt att rapportera era björnobservationer, men det är framför allt björnobservationer från södra delarna av länet samt misstänkta honor med ungar som är av intresse för rovdjursförvaltningen, eller naturligtvis om en björn uppträder på ett olämpligt sätt nära bebyggelse eller tamdjur. Rapportera via rovobs.se eller skandobs.se. Till den senare finns även en mobilapp numera. Akuta händelser så som rovdjursangrepp på tamdjur rapporteras på 08-454 20 82.

/Per Larsson, Naturbevakare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s