Björnjakten är i gång!

Idag drog licensjakten på björn igång i Sverige. Om man är intresserad av hur många björnar som har skjutits och vart de har skjutits kan man gå in på SVAs hemsida.

Länsstyrelsens besiktningsman åker ut på varje fälld björn och besiktigar björnen samt tar en del prover. Efterhand som SVA får in uppgifter från länsstyrelsernas besiktningsmän fylls det på information på hemsidan om kön och vikt på de skjutna björnarna.

SVA har även sammanställt statistik för björnjägarna mellan 1981-2012. Det totala antalet skyttar under denna perioden är 2.013 personer som tillsammans har fällt 2.700 björnar. Sedan licensjakten på björn infördes 1981 har den som registrerats för flest fällda björnar fällt 38 stycken (siffror från 2013 inte inräknat). Skytten i fråga fällde sin första björn så sent som 2000. Den som fällt näst flest björnar är uppe i 29 stycken, därefter två skyttar som vardera har fällt 23 björnar var. Av de 2013 björnskyttarna är 22 kvinnor, vilka tillsammans har fällt 25 björnar.

Hela blogginlägget finns även det på SVAs hemsida.

Det som utmärker de mest effektiva björnjägarna är deras vältränade hundar. Några av dessa ingåräven i den certifieringsordning som görs av spårhundar inom offentlig förvaltning i Sverige och Norge av Viltskadecenter och SWDI. Syftet med utbildningen är att få fram ekipage som motsvarar de behov som myndigheterna (framförallt länsstyrelser och polis) idag har avseende spårning, avlivning, dokumentation eller trafikeftersök på stora rovdjur. I utbildningen ingår bland annat att spåra sändarförsedda björnar som är märkta av det Skandinaviska björnprojektet. Det pågår även forskning där man vill ta reda på hur jakten med löshund påverkar björnar. Om man är intresserad av att veta mer om vad ekipagen ska kunna för att certifieras kan man gå in på Viltskadecenters hemsida och läsa utbildnings- och stegringsplanen för ekipagen.

/Kari Langöen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s