Beslut om skyddsjakt på varg i Kungsskogenreviret

Idag den 11 september har Länsstyrelsen Värmland på eget initiativ beslutat om skyddsjakt på en varg inom Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Länsstyrelsen bedömer att det är en eller flera vargar i Kungskogenreviret som har angripit får vid flera tillfällen under 2014.

Länsstyrelsen bedömer att det föreligger risk för att allvarlig skada inträffar eller förvärras eftersom fem vargangrepp har skett inom sex månader inom reviret Kungsskogen. Två av angreppen var dessutom mycket omfattande och flera av dem har skett innanför stängsel som borde ha haft en god eller mycket god rovdjursavvisande effekt.

Beslutet om skyddsjakt gäller under tiden från och med den 11 september 2014 till och med den 30 september 2014. Jakten är strikt reglerad. Länsstyrelsen utser jaktledare som i sin tur, efter samråd med Länsstyrelsen, utser de personer som får jaga med stöd av beslutet om skyddsjakt. Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts.

Bakgrund till beslut
Under sommaren har det skett tre angrepp inom skyddsjaktsområdet som sträcker sig över Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Två av angreppen skedde bakom ett femtrådigt stängsel. Det senaste angreppet skedde i en hage med fyrtrådigt stängsel. Två av dessa angrepp var mycket omfattande, med 22 respektive 29 djur som dödades eller fick avlivas i samband med angreppen. Det har även skett två angrepp i Storfors kommun under våren som Länsstyrelsen bedömer har skett inom samma vargrevir som ovanstående. Det ena angreppet skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

För information kontakta
Maria Falkevik, 010-224 72 35

Kari Langöen, 010-224 72 51

Skyddsjakt p varg i Karlstad, Storfors, Filipstad och Kristinehamn Kommun(2578041)_TMP.pdf

5 reaktioner på ”Beslut om skyddsjakt på varg i Kungsskogenreviret

  1. Vi som bor på landet och har tamdjur vill absolut inte ha frilevande varg i Sverige! Myndigheten ska fråga oss som bor på landsbygden om vi ska ha varg här. Inga stadsmänniskor som bor i sin skyddade lilla värld har rätt att besluta om detta. Det är väl en demokrati vi bor i? Eller?

    Svara
  2. Hoppas att det kan lugna mig och mina nerver en smula, det är i alla fall ett sätt att försöka minska problemet. Hoppas det går vägen, så mina djur kan vara ute….

    Svara
  3. Äntligen! Vi har så mycket varg i dessa trakter, så glädjen över att vistas i vår vackra natur är helt borta. Vi lever ständigt med rädsla för att mista våra hundar och tamboskap.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s