Nyheter inom rovdjursinventering och rapportering

Rovdjursinventering

Inför en förhoppningsvis vit jul vill vi gärna påminna om att vi tacksamt tar emot rapporter om rovdjursobservationer från hela länet. Det vi behöver rapporter om inom ramen för inventeringsmetodiken är följande:

Varg: spår och spillning

Lodjur: spår av flera lodjur tillsammans

Järv: spår och spillning

Kungsörn: vuxna fåglar, särskilt under spelflykt

Ibland är det svårt att avgöra om det är ett eller flera djur utan att följa spåren en bit, och det är alltid bättre att rapportera även om man är tveksam på art eller antal. Vi har som målsättning att återkoppla till alla som rapporterar, men ibland hinner vi inte med. Ni ska dock veta att observationer från allmänheten är en väldigt viktig del av rovdjursinventeringen. Rapporterna gör att vi kan starta direkt vid ett spår istället för att lägga tid och resurser på att söka efter spår över stora områden först.

Ny inventeringsmetodik

Inventeringsmetodiken för varg och björn har nyligen reviderats. Nu finns inventeringsföreskrifterna samt de mer lättillgängliga faktablad och instruktioner som beskriver olika moment i inventeringen här: http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Vilt/Inventeringsmetodik-for-stora-rovdjur/.

En nyhet är att vi nu får lov att använda bilder från allmänheten för att kvalitetssäkra rovdjursobservationer, under förutsättning att:

• Originalfoto finns.

• Foto eller film lämnas till Länsstyrelsen inom tre veckor från fotograferingsdatum.

• Platsen där fotot är taget ska kontrolleras av fältpersonal. Vid kontroll ska det kunna fastställas att platsen på fotot och tidpunkten då fotot är taget motsvaras av verkligheten. Datuminställning på kamera ska kontrolleras.

Tänk på att åtelkameror kräver tillstånd för att få användas på platser dit allmänheten har tillträde. Vet du om en plats där rovdjur ofta passerar eller en rovdjursdödad älg så ta gärna kontakt med någon av våra naturbevakare. Vi har nämligen tillstånd att sätta upp kameror i syfte att inventera rovdjur, förutsatt att markägaren tillåter det.

Så här rapporterar du rovdjursobservationer

Vi har under många års tid använt en rapporteringstjänst som heter www.rovobs.se. Det kommer att gå att använda den tjänsten även denna vinter, men planen är att under 2015 övergå till en ny tjänst som är gemensam med Norge. Den heter www.skandobs.se. Skillnaden är i stora drag att man skapar ett konto i skandobs, vilket gör att man kan redigera sina egna rapporter och få bättre överblick och kontroll på den information man själv lägger in. Det finns även en app kopplad till tjänsten som heter Skandobs touch, vilket gör att du smidigt kan rapportera direkt från platsen där du gjorde observationen. Det går även att lägga in bilder i skandobs. Prova gärna skandobs och tala gärna om vad du tycker om tjänsten, så kan vi vidarebefordra synpunkterna till Rovdata i Norge som har utvecklat tjänsten.

God jul och gott nytt år, önskar vi som arbetar med viltförvaltning på Länsstyrelsen, och ett stort tack till alla er som delar med er av era observationer – ni gör ett viktigt jobb!

/Maria Falkevik med kollegor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s