Naturvårdsverkets beslut gällande licensjakt efter varg i Värmlands län

Naturvårdsverket meddelade nyss sitt beslut gällande överklaganden av Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg i Värmland 2015. Naturvårdsverket har beslutat att avslå samtliga överklaganden utom på en punkt, nämligen att spårning av varg inför licensjakten endast får utföras från och med den 9 januari. Det blir alltså inte tillåtet att påbörja spårning inför jakten för jaktstarten. Detta eftersom det står i 2 § jaktlagen att det anses som jakt även att spåra och förfölja vilt i syfte att döda viltet.

Det har kommit ett tjugotal överklaganden av vårt beslut om licensjakt. De flesta från privatpersoner som i detta fall inte har bedömts ha rätt att överklaga beslutet enligt Naturvårdsverket. De överklaganden som har behandlats har kommit från Jägarnas Riksförbund i Värmland, Svenska Naturskyddsföreningen, Svenska Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden WWF (de tre sistnämnda har överklagat gemensamt) samt Wolf Association Sweden och Föreningen Nordulv. Du kan läsa Naturvårdsverkets beslut i sin helhet i bifogat dokument.

Hittills har 80 personer anmält sig som jaktledare. För att får jaga så måste det finnas en ansvarig jaktledare, vilket innebär att de personer som planerar att eventuellt jaga på egen hand också måste vara registrerade som jaktledare.

För närvarande är spårningsförhållandena dåliga i länet, men vi har kunnat ta vara på de flesta av de rapporter som har kommit in under helgerna och har därmed kunnat öka kunskapen om hur vargläget ser ut denna vinter. Vi inväntar ytterligare en omgång DNA-resultat innan jakten startar den 9 januari. De DNA-resultat vi har fått hittills har dock inte visat på några överraskningar i de tilltänkta jaktområdena, och inga genetiskt viktiga individer har upptäckts i eller intill jaktområdena. Vi är fortsatt mycket tacksamma för tips om observationer av vargspår och vargspillning, samt spår av lodjur och järv och observationer av vuxna kungsörnar. Informationen når oss snabbast och smidigast via skandobs.se eller rovobs.se.

Mvh
/Maria Falkevik
DOC050115-05012015154045.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s