Lägesrapport inventering

Mitt under pågående licensjakt på varg är det även högsäsong för inventering av varg, lodjur och järv. Det har nu snöat ordentligt i södra delen av länet och vi planerar därför en samlad inventeringsinsats i framför allt de sydvästra delarna av länet. De av oss som måste hålla sig beredda på besiktning av fällda vargar inventerar dock runt jaktområdena. Vi tar mycket gärna emot rapporter om spår av varg, järv och lodjur från jägare och allmänhet. Smidigast rapporterar man via rovobs.se eller skandobs.se. Det finns även en app till skandobs som heter Skandobs Touch som gör att man enkelt kan ta en bild på spåren och rapportera in direkt på platsen. Det går att rapportera så att det endast är Länsstyrelsens spårare som ser rapporten om man vill det. Vi har idag uppmanat jaktledarna i vargjakten att rapportera vargspår inom jaktområdena i syfte att få en bild av hur många vargar som finns kvar där nu. I nuläget återstår 8 vargar på tilldelningen. 6 vargar har hittills fällts i jaktområde 1 (reviren Kläggen och Medskogen) och 10 vargar har fällts i jaktområde 2 (Forshaga och Gårdsjö).

I lodjursinventeringen spårar vi familjegrupper av lodjur, dvs hona med en eller flera ungar. Vi är därför intresserade av spår av minst två lodjur i sällskap. Ibland kan det dock vara svårt att veta hur många de är eftersom de gärna går i varandras spår. Det gör inget om man känner sig osäker, vi är tacksamma för alla rapporter vi får. Ta gärna bilder och glöm då inte att lägga något föremål bredvid som man kan använda som storleksreferens. Spårningarna av lodjursfamiljegrupper grupperas ihop eller särskiljs från varandra med hjälp av avståndskriterier som beror på hur nära varandra spårningarna är i tid och rum. Därför tar vi gärna emot flera rapporter från ett område där vi redan har spårat en gång för att öka noggrannheten i inventeringsmetoden. Eftersom vi inte kan använda DNA för att gruppera och särskilja familjegrupper av lodjur så som vi gör på varg så är metodiken något annorlunda.

Hittills under inventeringssäsongen så är föryngring (dvs valpar födda våren 2014) säkerställt i Forshagareviret. I Kläggenreviret är familjegrupp säkerställd. I norra ändan av Jangenreviret har vi nyss fått DNA-svar som bekräftar att ett nytt vargpar har etablerat revir där, samt att det gamla Jangenparet finns kvar söder om detta. Vi hade indikationer på ett nytt par redan förra vintern, men tyvärr så kunde vi inte säkerställa det enligt kriterierna eftersom DNA-resultaten från spårningarna lika gärna kunde betyda att Jangentiken fått en ny partner. Vi har genomfört spårningar i stora delar av länet redan, men det krävs oftast återkommande spårningar innan vi har säkerställt revirets status (revirmarkerande par, familjegrupp eller föryngring) enligt kriterierna, och dessutom fått en ungefärlig bild av revirens utbredning. Vi återkommer med lägesrapporter och kommer så småningom att börja uppdatera revirkartan också. På Viltskadecenters hemsida kan du också följa varginventeringen: http://www.viltskadecenter.se/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=964 .

Mvh,

Maria Falkevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s