Lägesrapport Licensjakt på varg, resultat från SVA

Statens Veterinärmedicinska anstalt har nu publicerat preliminära resultat från undersökningarna av de vargar som fälldes på licensjakt i Värmlands, Örebro och Dalarnas län 2015. Resultaten kan ni se på följande länk: http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/De-flesta-vargarna-var-unga-och-friska/. Till höger på sidan hittar ni tabellerna.

Vi har ännu inte fått några resultat från DNA-analyser av vargarna, men det väntas komma inom kort. Först då kan vi med säkerhet se vilka revir vargarna kom ifrån. Vi kommer att publicera en lägesrapport när DNA-svaren har kommit, men hela bilden av jaktens effekter ser vi först när inventeringen av varg är slutförd och sammanställd, dvs tidigast i april.

Några anmärkningsvärda detaljer från SVA’s undersökningar av de vargar som fälldes i Värmland är dels att en av dem har en äldre skottskada i ett ben, och dels att några av dem hade rester av nötkreaturshår eller hud i magen. De sistnämnda sköts inom ett begränsat område och kommer sannolikt från samma familjegrupp. Inga angrepp av varg på nöt har rapporterats i detta område, utan sannolikt har vargarna ätit av slaktrester. Det är inte tillåtet på grund av smittskyddsskäl att lägga ut döda tamdjur i skogen. Felaktig hantering av slaktavfall, t ex att man lägger ut slaktavfall eller rävåtel i närheten av bebyggelse eller djurbesättningar, gör också att man riskerar att locka vargarna till platser där de kan orsaka problem. Hittar man slaktavfall från tamdjur så ska man anmäla det till den aktuella kommunen.

Mvh,

Maria Falkevik

En reaktion på ”Lägesrapport Licensjakt på varg, resultat från SVA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s