Bidrag till rovdjursstängsel – sök senast 1 april 2015!

Den 19 mars beslutade Jordbruksverket att överteckna budgeten för landsbygdsprogrammet 2007-2013 med ytterligare 21 miljoner kr. Pengarna ska fördelas till startstöd och till bidrag för stängsel för att skydda mot rovdjur. Ersättningen är 50 kr/löpmeter och ska ersätta den kostnaden det innebär att göra ett konventionellt stängsel rovdjursavvisande.

Det finns pengar att söka men ansökan måste vara inkommen till länsstyrelsen senast den 1 april 2015!

För att ansöka, gå in på Jordbruksverkets hemsida. Här finns det ansökningsblankett samt anvisning till blanketten.

Om du har frågor angående din ansökan, kontakta då våra handläggare på länsstyrelsen:
Niklas Wahlström, tlf 010-224 7277 eller mail niklas.wahlstrom

Maria Sundqvist, tlf 010-224 72 74 eller mail maria.sundqvist

Länsstyrelsen planerar att under våren arrangera en kurs i hur man bygger ett rovdjursavvisande stängsel. Kursen ingår som en del i ett nyuppstartad projekt, ”Fårprojektet” som Länsstyrelsen Värmland driver i samarbete med Värmlands läns fåravelsförening och LRF. Ett av målen med projekten är att satsa extra på information och rådgivning riktad till dig som är fårägare i Värmland. Vi erbjuder även kostnadsfri rådgivning för dig som fått beviljat bidrag och som planerar sätta upp stängsel. En besiktningsman kommer då ut till dig och tillsammans går ni genom området som ska stängslas.

Faktablad för hur ett godkänt rovdjursavvisande stängsel ska se ut finns på Viltskadecenters hemsida, Stängsel för att förebygga skador från rovdjur. Viltskadecenter har även tagit fram en bok om hur man bygger ett rovdjursavvisande stängsel, bläddringsbar pdf finns här.

Kontakta gärna länsstyrelsen om du har tips eller förslag för hur vi kan fortsätta jobba för att främja och stödja fårnäringen i Värmlands län. Kontaktperson för projektet är Kari Langöen, tlf 010-224 7251 eller mail kari.langoen.

/Kari L

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s