Travhäst skrämd av vargar igår

Hej,

Vi har noterat att gårdagens händelse i Årjängs kommun där en travhäst blev skrämd av två vargar under träning har gett upphov till många diskussioner och frågor, inte minst på sociala medier. Många har även ringt och frågat under dagen om vad som faktiskt hände. Därför kommer här mina anteckningar från dagens besök hos hästägaren som råkade ut för händelsen:

Kusken kör en kallblodstravare på en grusväg i närheten av Grinsbyn 2015-03-19. Det är skog på höger sida och på vänster sida glesare skog och ojämn terräng, som öppnar sig mot några stugor lite längre fram. Strax före stugorna kommer två vargar springande från vänster, i riktning mot vägen. Då kusken ser dem är de ca tio meter bort och han upplever att de är på väg mot honom och hästen. Hästen kastar sig av vägen in i skogen på motsatt sida och då vagnen kör emot en stubbe faller kusken ur. Händelseförloppet gick mycket fort och kusken kunde inte se vargarna efter att hästen sprungit in i skogen, och vet inte om de följt efter eller ens om de kommit fram på vägen. Hästen sprang hem med vagnen på tvären (ena skakeln mellan bakbenen och andra över ryggen). Den har lindriga skador på manken och insidan av båda baklåren efter vagnen, och på höger skenben bak efter broddarna. Veterinär behövde inte tillkallas. Kusken blev rädd och fick lite ont i höften, men klarade sig i övrigt utan skador. Vagnen är trasig och det är oklart om den går att reparera. Händelsen anmäldes efteråt till Länsstyrelsen.

2015-03-20 kommer rovdjursansvarig Maria Falkevik och besiktningsman Urban Mossberg samt tjänstehund till platsen. Platsen för incidenten besöks och förloppet beskrivs av kusken. Urban spårar av på vänster sida om vägen och hunden markerar för varg, och spårar fram till platsen där kusken såg vargarna. Hunden spårar inte över vägen i den riktning hästen flydde, utan viker av längs med vägen. Urban spårar även av på höger sida om vägen och hunden markerar inte på den sidan. Skador på häst och vagn dokumenteras, besiktningsprotokoll fylls i och Länsstyrelsens anteckningar läses upp för att kontrollera att de överensstämmer med kuskens upplevelse av händelsen.

Det finns alltså inga tecken på att vargarna skulle ha följt efter eller haft för avsikt att angripa hästen. Däremot kan man naturligtvis bli rädd om man plötsligt ser två vargar komma springande emot en. Att en häst blir rädd för plötsligt uppdykande vargar (eller andra djur eller föremål också för den delen) är fullt naturligt, och vi är väldigt glada över att kusken och hästen inte skadade sig värre på panikfärden genom skogen. Händelsen föranleder inte någon särskild åtgärd av Länsstyrelsen i nuläget, och det finns ingen anledning att tro att vargarna i detta revir (Glaskogen) beter sig annorlunda än vargar på annat håll. Vi vill dock uppmana till att alltid kontakta oss vid händelser där man upplever rovdjur som närgångna (särskilt om de inte skulle gå undan för en människa på mindre än 30 meters håll). Även om den som upplever händelsen inte tycker att det kändes hotfullt så väcker den typen av händelser alltid intresse och oro, och då vill vi gärna ha förstahandsinformation för att göra en bedömning av situationen och eventuella åtgärder.

/Maria Falkevik

2 reaktioner på ”Travhäst skrämd av vargar igår

  1. Ping: Häst med sulky jagad av två vargar - Vargfakta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s