Sista rycket och sista lägesrapporten i varginventeringen!

Hej,

Den sista mars slutar inventeringssäsongen för varg. Det innebär att observationer som görs efter det inte kan räknas in i inventeringsresultatet. Det mesta av varginventeringen är nu färdigt men vi har några pusselbitar kvar att lägga. En del av dessa kommer förhoppningsvis att lösa sig med hjälp av analyser av redan inlämnade DNA-prover, men i några områden kommer vi att göra fler insatser i fält och där är vi även mycket intresserade av rapporter om spår och spillning efter varg. Ett sådant område är dels hela vägen från Hagfors och norrut på östra sidan av Klarälven. Vi har sökt av detta område upprepade gånger under vintern med förvånansvärt få fynd av vargspår. I Fänstjärn har vi enstaka spårningar, men vi har inte återfunnit hannen på DNA-prov ännu. I övriga revir som fanns där föregående vinter har vi inga observationer än så länge som tyder på att dessa revir finns kvar. I Aamäck finns ett revirmarkerande par, som inte är det samma som det par som fanns där förra vintern. Torsdag och fredag väntas snö, så håll gärna ögonen öppna åt oss och rapportera direkt i http://www.rovobs.se eller http://www.skandobs.se om du ser något av intresse i detta område.

Vi är även intresserade av vargobservationer från de revir där licensjakt bedrevs tidigare i vinter, framför allt i Kläggen, Forshaga, Gårdsjö och Dömle. Dels vill vi veta om det finns vargar kvar efter jakten och dels vill vi veta om nya revirmarkerande individer har etablerat sig i dessa områden redan. Tveka inte att rapportera även från andra områden. Om inte annat så kan just din rapport tillföra information som gör att vi får bättre kunskap om revirens utbredning. I den bifogade kartan ser du hur läget ser ut just nu. Vi kommer att se över och justera gränserna för reviren ytterligare, och det går bra att komma med synpunkter på dessa gränser. De bygger dels på DNA-prover och spårningar, men för att kunna utgöra ett underlag för älgförvaltningsområdenas planer så försöker vi att uppskatta revirens utbredning även utifrån allmänhetens rapporter, tidigare års spårningar mm. Dessa gränser kan alltså oftast tas med en ganska stor nypa salt, men det gör också att den som tycker att någon revirgräns stämmer dåligt överens med ens egna observationer gärna får höra av sig om detta.

Efter sista mars kommer DNA-prover från inventeringssäsongen fortsätta att analyseras, dels för att bekräfta status (familjegrupp, föryngring eller revirmarkerande par) och dels för att ta reda på om reviren är gränsöverskridande och för att individbestämma de revirmarkerande paren i varje revir. När resultatet är klart kommer vi att publicera det via bloggen, och när Naturvårdsverket har fastställt inventeringsresultaten för hela landet så kommer vi att publicera en lite mer omfattande inventeringsrapport.

Lodjursinventeringen är för övrigt avslutad i och med att deras parningssäsong har börjat, vilket innebär att två lodjur i sällskap lika väl kan vara hane+hona som hona+unge. Däremot pågår inventering av järv och kungsörn fortfarande, och vi tar tacksamt emot sådana rapporter.

Mvh,

Maria Falkevik

En reaktion på ”Sista rycket och sista lägesrapporten i varginventeringen!

  1. Skickar min fråga igen. Vad är kriterierna för kvalitetssäkrad föryngring? På kartan ser man rätt många revir och ni ska även kolla lo, järv och örn. Har ni den tiden som detta tar i anspråk? Självklart kommer ni att svara ja på detta men man blir ju fundersam om det är Lst budget som bestämmer hur många revir som hinns kvalitetssäkras.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s