Naturvårdsverket redovisar regeringsuppdrag om varg

Idag har Naturvårdsverket redovisat två regeringsuppdrag om varg till regeringen. Det ena handlar om hur många vargar som behöver finnas i Sverige för att vargen ska ha gynnsam bevarandestatus. Där har man rapporterat att det behöver finnas minst 300 vargar i Sverige om det kommer en invandrad varg in i vargstammen under varje femårsperiod. Det finns idag fler vargar än så i Sverige, vilket innebär att vargen har gynnsam bevarandestatus. Den tidigare siffra för gynnsam bevarandestatus som har rapporterats är 270 vargar i Sverige, så de nya resultaten skiljer sig inte mycket från de nivåer som man utgick från vid licensjakt på varg förra året. Länsstyrelsen planerar att fatta beslut om licensjakt i slutet av oktober, så länge inte regeringen kommer med några nya besked utifrån Naturvårdsverkets redovisning.

Det andra regeringsuppdraget handlade om möjligheterna att utveckla regelverket kring skyddsjakt. Även där återstår att se om detta kommer att innebära några förändringar i det regelverk som Länsstyrelsen har att följa vid beslut om skyddsjakt.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida: http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Utredningar-som-ror-varg-lamnas-till-regeringen/

/Maria Falkevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s