Lägesrapport om vargjakt och inventering

Hej,

Här kommer en lägesrapport i all hast före jul. Vi kommer sannolikt inte ha tid att svara på några frågor de närmsta dagarna, men vill ändå på detta sätt förmedla vad vi på Länsstyrelsen vet just nu.

Licensjakt på varg

Länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg 2016 blev överklagade till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket avslog överklagandena och därmed gäller Länsstyrelsen beslut. Samtidigt kom dock en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen som innebär att det går att överklaga Naturvårdsverkets beslut. Idag fick vi veta att föreningarna Naturskyddsföreningen, WWF, Rovdjursföreningen och Nordulv hittills har överklagat Naturvårdsverkets beslut om att Länsstyrelsens beslut ska få verkställas. Denna gång är det Förvaltningsrätten i Karlstad som ska pröva om Länsstyrelsens beslut är i enlighet med svensk lagstiftning och EU-s art och habitatdirektiv. Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta, eller om Förvaltningsrätten kommer att besluta om inhibition (d.v.s att stoppa jakten från att genomföras under tiden prövningen pågår) eller om jakten kan genomföras samtidigt som Förvaltningsrätten prövar besluten. Vi har beredskap för att jakten ska kunna starta den 2 januari som planerat, men det är alltså ännu osäkert om det kommer att bli så. Vi återkommer med information om detta.

På grund av att DNA från ett sannolikt nytt revirmarkerande par har hittats i ett av de tilltänkta jaktområdena (det som omfattar Brattforsreviret och Sandsjöreviret) så kommer Länsstyrelsen idag att fatta beslut om ändring av jaktområdets utsträckning. Det handlar dels om en tik född i Jangen som vi redan i våras hittade DNA från i närområdet, men det gick då inte att veta om hon börjat markera revir där eller bara befann sig tillfälligt där. Nu har vi alltså hittat DNA från samma individ på samma plats och vid samma tillfälle som vi hittat DNA från en hane född i det Norska reviret Letjenna. Eftersom det inte finns några spårningar av dessa två individer i sällskap så går det inte att fullt ut bekräfta att det rör sig om ett revirmarkerande par. Vi har dock ett flertal DNA-prover från dessa individer på samma plats, vilket ger en stark indikation.

Inventering

Hittills har vi kunnat bekräfta två nya revirmarkerande vargpar i Norra Värmland som har fått benämningarna Liksjön och Höljes efter de platser där de indentifierats först. Eventuellt finns även ett nytt revirmarkerande par i Juvberget, men fler DNA-analyser behövs för att reda ut detta.

två nya par i norra Värmland: Höljes och Liksjön, samt eventuellt ett nytt par i Juvberget.

Status föryngring och familjegrupp har bekräftats med hjälp av övervakningskamera i Vimyren. De revirmarkerande hanarna i reviren Brattfors, Loka och Sandsjön är också identifierade och inget tyder än så länge på förändringar i dessa par sedan förra vintern. Som nämndes ovan finns dock en indikation på ett nytt par väster om Brattfors, i ett område där individer från Brattforsreviret identifierades förra vintern.

Rovbase.se är mer tillgängligt för alla

Från igår finns nya Rovbase.se tillgängligt för allmänheten. Det är en webbtjänst som Miljødirekoratet och Naturvårdsverket tagit fram där alla kan ta del av grunddata från inventeringen av stora rovdjur, observationer av mårdhund och de skador på ren som dokumenteras i databasen Rovbase. Man kan själv söka ut det man är intresserad av. Sökresultatet presenteras i lista och med symboler för de enskilda posterna i karta. Varje post representerar ett tillfälle då man observerat ett rovdjur, eller spår av rovdjur. Rovbase.se är anpassad för att fungera bra även i smarttelefon eller surfplatta.

Dela data med andra

För varje träff i sökresultatet finns delningslänkar som man kan skicka till andra via Facebook, Outlook och Google+, eller lägga in i exempelvis en webbtext. När mottagaren klickar på länken öppnas rovbase.se med bara den specifika posten i sökresultatet. Ett exempel på hur det fungerar finns här.

Om länken inte fungerar, kopiera följande adress och klistra in i webbläsarens adress-rad: http://rovbase.se/DødeRovdyr/M407830?SprakID=2

Delningslänkar finns också för hela sökresultat. När man specificerat vad man är intresserad av och klickat på Sök-knappen så finns delningslänkar till Facebook, Outlook och Google+ överst i sökresultatet som då visas. Den unika länken till sökresultatet kan också kopieras från webbläsarens adress-fält som finns längst upp på sidan.

Här är ett exempel på observationer av lofamiljegrupper från inventeringssäsongen 2014/15.

/Maria Falkevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s