Bilder från Jangenreviret

Rovdjursinventeringarna rullar på enligt plan, även om det för tillfället är dåliga snöförhållanden i stora delar av länet. Användningen av övervakningskameror i inventeringen ger ibland mycket värdefull information, och när en av våra spårare vittjade en kamera i Jangenreviret kunde hon konstatera jackpot. Förutom att där fanns bilder på tre vargar i sällskap, varav en med halsband, så fanns även bilder på järv och kungsörn. Eftersom det sedan tidigare fanns DNA från vargarna i jangenreviret från närområdet så kunde bilden av de tre vargarna bekräfta att det finns en familjegrupp i reviret denna vinter. Vargen med sändare är med största sannolikhet den revirmarkerande tiken i Jangenreviret, som man kan läsa mer om här: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2016/02/rekordgammal-varg-har-fott-tio-kullar/ .

Järven är den sydligaste fotodokumentationen av järv i Värmland, och förhoppningsvis kan vi individbestämma den under vinter. Även bilder av kungsörn kan ge värdefull information. Just denna örn är inte könsmogen ännu, men om man får en bild på en könsmogen fågel under häckningstid så kan det vara en indikation på att det finns ett kungsörnspar som häckar i området. En bild på en årsunge under sommaren är ett tecken på en lyckad häckning i området.

Hör gärna av er till oss om ni vet bra platser för att sätta ut en kamera. En bra plats är en där rovdjur brukar passera, eller vid nyslagna kadaver, men där det är liten risk för att människor kan bli fotograferade. Särskilt angelägna är vi om att hitta kameraplatser med chans att fota lodjur i de södra delarna av länet. Vi behöver markägarens tillstånd för att sätta upp kameran, men har ett tillstånd till kameraövervakning av rovdjur i hela länet.

/Maria Falkevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s