Besiktningshundar och rovdjursspårhundar

Även om vi gärna önskar att det ska vara riktigt bra spårsnö på den här tiden på året så uppskattar ändå vissa av oss lite mindre snö i skog och mark. Det blir så mycket enklare att träna spår med hund då. Just nu har vi en ny hund som är i träning, då Jello, vår gamla trotjänare, ska gå i pension. Tanken är att Bonnie, en snart 2 år gammal schäfer/malinos-korsning så småningom ska bli en certifierad spår- och besiktningshund.

Hundarna används i första hand vid barmark, exempelvis för att spåra in och utspår ifrån en hage där djur har blivit utskrämda, spåra på barmark för att hitta spillning för DNA-analys eller för att markera om det har varit rovdjur på plats.

Träningsupplägget för Bonnie har varit att introducera henne för spår på hårda underlag rätt tidigt. Under den delen av inlärningen användes det inte några djurdelar i spåret. Nu kör vi dock skogsspår där vi går spåret samtidigt som vi släpar en björn eller vargtuss efter i spåret. Bonnie är än så länge inte riktigt övertygad att det är så kul att komma fram till tussen i slutet av spåret, något som ändå är bra då målet med arbetet som hon ska göra inte är att komma fram till djuret. Endast spåra så långt som behövs för att dokumentera.

I mars är nästa träff i utbildningen, som sker på Viltskadecenter, och då är ambitionen att få ett halsband till hunden som visar att hon har påbörjat och avklarat första steg på sin utbildning.

Vad hundarna ska kunna vid varje steg i utbildningen finns i länkarna under:

Prövningsordning för besiktningshundar

Prövningsordning för rovdjursspårshundar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s