Lägesrapport varg och loinventering

Det ska snöa en del i helgen och vi hoppas på goda spårningsförhållanden sista veckan på inventeringssäsongen för lodjur. Vi kommer att ha fältpersonal ute redan i helgen runtom i hela länet så tveka inte att rapportera spår av lo, varg och järv via skandobs.se eller skandobs touch med en gång ni ser dem. Även vuxna kungsörnar (utan vita fläckar) är värdefulla rapporter.

Vi behöver spåra lofamiljer (hona + unge/ungar) även i de områden där vi redan spårat sådana, så rapportera gärna spår av lofamiljer även om du vet att vi har spårat i området förut. Ju fler rapporter på så många platser och så kort tid som möjligt desto bättre. Då kan vi använda inventeringsmetodiken effektivt. Säsongen slutar sista februari, eftersom parningssäsongen för lodjur börjar i mars och spår av två lodjur tillsammans då kan vara hane + hona istället för hona + unge/ungar. Vi behöver särskilt göra spårningar av lofamiljer i de södra delarna av länet, i de rådjursrika markerna runt Vänern. I norra delen av länet saknas också spårningar av lofamiljer, men sannolikheten är också mindre att där finns så många.

Varginventeringen går bra och status är redan klar för många revir. I flera andra revir är vi klara med fältarbetet för att bekräfta status men inväntar DNA-svar för att det ska bli helt klart. Vi fortsätter dock att köra slingor i alla vargrevir för att samla in DNA från samtliga revirmarkerande djur, kontrollera om det finns intakta par inför parningssäsongen och för att få en bra bild av revirens utbredning. Vi bedriver även tillsyn i syfte att förebygga illegal jakt. Just nu är vi särskilt intresserade av rapporter om vargspår från reviren Djurskog, Borgvik, Forshaga, Medskogen, Fänstjärn, hela området söder om E18 i västra Värmland och längs alla länsgränser. Det finns indikationer på flera nya par som vi behöver följa upp och i en del revir finns indikationer på familjegrupp, men vi behöver göra fler spårningar för att bekräfta det. På www.rovbase.se kan du se alla kvalitetssäkrade rovdjursobservationer samt DNA-resultat. På www.skandobs.se och i appen Skandobs Touch kan du rapportera rovdjursobservationer. På Viltskadecenters hemsida www.slu/se/viltskadecenter finns lägesrapporter över varginventeringen i hela Sverige. Inventeringssäsongen för varg tar slut den 31 mars. Därefter tar det några veckor innan alla DNA-prover som behöver analyseras för att få ett färdigt resultat är klara. Resultatet från varginventeringen fastställs i början av juni av Naturvårdsverket, men i regel finns ett preliminärt resultat någon gång i april.

Klara familjegrupper hittills:

Juberget, Rotna, Jangen, Haersjö, Sandsjön, Gåsborn, Loka, Vismen, Vimyren,

Klara par hittills (där en del kan ändras till familjegrupp framöver):

Höljes, Rackstad, Nordmark, Kungsskogen, Skillingmark, Liksjön, Gårdsjö, Olsäter

Föryngringar inventeras inte på samma sätt längre (har ersatts av familjegrupp), men i de fall vi har kunnat bekräfta årsvalpar så kommer föryngring att redovisas också.

Stort tack till alla som har rapporterat in rovdjursobservationer hittills! Fortsätt gärna med detta och uppmuntra gärna andra att göra det också. Oavsett vad man anser om rovdjur eller rovdjurspolitik så är det viktigt att veta hur många de är och hur stammarna utvecklas från år till år. Detta ligger till grund för hela rovdjursförvaltningen.

/Maria Falkevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s