Lägesrapport varg – slutspurten!

Inventeringssäsongen för varg slutar den 31 mars, och innan dess måste vi ha samlat in alla nödvändiga observationer i form av spårningar och DNA-prover som krävs för att få ett länstäckande resultat i form av var det finns vargrevir, om där finns en familjegrupp eller bara ett revirmarkerande par och i så stor utsträckning som möjligt kartlägga revirens utbredning. Redan nu är ett antal revir klara vad gäller bekräftad status. Dessa kan ni se i kartan och på viltskadecenters nationella lägesrapport (se nedan). Revir med status revirmarkerande par kan dock i en del fall komma att ”uppgraderas” till status familjegrupp ifall ytterligare observationer gör att de uppfyller kriterierna för detta. De revir där statusen ännu inte är klar kan i enstaka fall (Djurskog) bero på att det inte kunnat spåras några vargar alls i reviret, men i de flesta fall återstår bara lite DNA-analyser och eventuellt några ytterligare fältinsatser för att bekräfta status. Sammanfattningsvis kan man säga att vargläget i Värmland är ungefär detsamma som förra vintern före licensjakten.

Det har hittills upptäckts ett antal nya revirmarkerande par. I en del fall handlar det om att ett nytt par etablerat revir i ett område där andra vargar hävdade revir förra vintern. I de områden där licensjakt genomfördes förra vintern finns redan nya par. En del revir har fått återanvända gamla invanda revirnamn, medan några har fått nya namn. Forshaga, Olsäter, Gårdsjö, Juvberget, Byamossarna, Kungsskogen, Höljes, Liksjön och Reito är helt nya par. Det finns indikationer på ytterligare revir söder om och nordväst om Glaskogen, men där behövs mer spårningar för att utreda detta. Den som tycker att kartan stämmer dåligt med verkligheten ”nämen, där jag bor finns det visst ett vargrevir” är mer än välkommen att höra av sig och rapportera observationer, allra helst rapporteras färska spår via skandobs.se eller mobil-appen Skandobs Touch. Då kommer nämligen rapporten direkt till spårarna, som kan vara snabbt på plats innan spår töar bort eller snöar över.

Revirkartan bygger på varifrån vi har DNA från individer från de olika reviren, men även annan information så som äldre observationer av mer än en varg i sällskap. Här kan ni som bor och jagar runt om i länet göra skillnad genom att ge oss information som gör att vi kan dra gränserna på ett sätt som kommer så nära verkligheten som möjligt. Revirkartan är ett mycket viktigt underlag för älgskötselområden och älgförvaltningsgrupper, men har även stor betydelse för beslut om licensjakt och skyddsjakt.

Slutligen vill jag skicka ett stort tack till er som har rapporterat rovdjursobservationer hittills under inventeringssäsongen, och peppa alla att fortsätta att hålla ögonen öppna och rapportera månaden ut! Målsättningen är att fylla alla luckor i revirkartan med DNA, spårningar eller åtminstone spårsökningsslingor på snö, och det klarar vi bäst om vi samarbetar. Ett särskilt heads-up till alla er snöröjare, hemtjänstpersonal, tidningsbud, skogsmaskinförare, bussförare m fl som rör sig runtom i länet på platser och tider då det är störst chans att se rovdjur eller deras spår.

Ladda ner Skandobs Touch i era mobiler så är ni redo att rapportera, eller slå oss en signal och berätta vad ni har sett!

/Maria Falkevik

Länk till viltskadecenters nationella lägesrapporter om varginventeringen (senaste gjordes igår):

http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/viltskadecenter/inventering/inventering-av-stora-rovdjur/lagesrapporter-om-varg/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s