Värmland avvaktar med björnjakt

Länsstyrelsen Värmland kommer inte att fatta beslut om licensjakt på björn för 2016

Beslut om licensjakt på björn följer samma lagstiftning som licensjakt på varg. Med det oklara rättsläget som uppkommit kring licensjakt på varg bedömer Länsstyrelsen att det är bättre att avvakta med licensjakt på björn i Värmland tills det blir tydligare vilket underlag som krävs för den juridiska prövningen i alla instanser.

Vad gäller björn så har det tidigare genomförts en mycket begränsad licensjakt på två björnar inom länet varje år. Denna jakt påverkar inte populationen i stort då det tidigare bara har kvalitetssäkrats ensamma hanbjörnar i länet. Målsättningen för björnstammen i Värmland är en kontrollerad ökning och att det även ska ske föryngringar i länet. Att freda björnhonor och de eventuella ungar de klarar att föda upp i spridningszonen är avgörande för att nå målet i den regionala förvaltningsplanen.

Under 2017 kommer även en ny spillningsinventering av björn att ske, vilket kommer att ge ett bättre beslutsunderlag inför framtida beslut om licensjakt på björn. Senast en björnspillningsinventering genomfördes i Värmland var 2012. Resultatet blev DNA från fem olika björnhannar som alla också identifierats i Dalarna.

Uppskattningsvis finns det runt 3000 björnar i Sverige men spridningen över landet går långsamt på grund av björnens normala spridningsmönster. Antalet björnar i Värmlands län som helhet är uppskattad enligt inventering till 17 björnar. Värmland har däremot liknande förutsättningar för att hysa en större reproducerande björnstam som till exempel Dalarna har med sina cirka 390 björnar. Björnhonor förflyttar sig dock inte över stora områden på samma sätt som björnhannar.

Det är först när det finns fler björnhonor i länet som tätheten av björnar kan öka och därmed även bättre förutsättningar för eventuell licensjakt för att upprätthålla förvaltningsmålet med en reproducerande björnstam i länet.

/Maria Falkevik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s