Lägesrapport licensjakt på varg 2017

Licensjakten är avlyst i Värmlands och Örebro län. Även skyddsjakten i Olsätersreviret är slutförd. Vi håller nu på att sammanställa och analysera resultaten så långt det nu är möjligt. Det är först efter att DNA-resultaten kommer som vi får facit på vilka individer som har fällts. Detta kan dröja, men vi kommer att prioritera prover från några vargar som vi bedömer kan ge värdefull information just nu. Det har kommit in uppgifter på att det finns ytterligare vargar i jaktområdena, och vi prioriterar naturligtvis spårning där om vi får sådana rapporter. En målsättning med licensjakten var att om möjligt ta bort hela familjegrupper, och att inga ungvargar skulle bli kvar. Det är dock inte alltid detta lyckas. Det finns inte heller något facit på hur många vargar det var i respektive familjegrupp före jakten, vilket gör att Länsstyrelsen måste göra en bedömning om de vargar som finns kvar hör till den familjegrupp som var föremål till jakten. Länsstyrelsen behöver även göra en bedömning av risken att andra vargar kan ha kommit in i jaktområdet. Ju snabbare vi får in rapporter desto snabbare kan vi göra denna bedömning. Det snabbaste sättet att rapportera in spår och spillning är via appen skandobs touch eller skandobs.se, då rapporten når fältpersonalen utan fördröjning.

Sammanfattningsvis så har sju vargar fällts i jaktområdet för Brattforsreviret, varav en var en svårt skabbangripen varg som inte avräknades från licensjaktstilldelningen.

Även i jaktområdet för Lokareviret har sju vargar fällts, varav den sjunde efter ett beslut om extra tilldelning. I detta fall fanns det sedan innan jaktstarten dokumenterade uppgifter på att det var minst sju vargar i familjegruppen i Loka.

Utöver detta så har skyddsjakt bedrivits i Olsäterreviret. En vuxen tik fälldes där, samt en svårt skabbangripen årsvalp som avlivades av djurskyddsskäl (enligt 40 b § jaktförordningen). Samtliga vargar ska nu skickas till Statens Veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

Kartan nedan är hämtad från rovbase.se där alla döda rovdjur registreras. Systemet har krånglat lite under helgen, men besiktningsmännen arbetar med att komplettera med de uppgifter som saknas.

/Maria Falkevik, rovdjursansvarig Länsstyrelsen Värmland

Karta ver fllda vargar vid licensjakt 2017 (Brattfors och Loka) samt skyddsjakt (Olster).pdf

En reaktion på ”Lägesrapport licensjakt på varg 2017

  1. Ping: Här följer du licensjakten på varg - Svensk Jakt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s