Björnfamiljen i Värmland

Under hösten har vi på Länsstyrelsen fått en liten inblick i livet till Värmlands första bekräftade björnföryngring. En hona med tre ungar fångades på en åtelkamera och vi fortsatte få film på familjen under hösten.
I filmen får ni bland annat se hur honan håller koll på ungarna samt vilken bordsskick de har.
Länsstyrelsen har i princip inte fått in några synobservationer på honan med tre ungar under hösten. En hona med ungar kan självklart vara farlig för människor men ris…ken för att stöta på en hona med ungar är ändå mycket liten. I filmen ser man även hur hon håller sig nära och vilken koll hon har på både ungarna och omgivningen. Med största sannolikhet så har de gått och lagt sig i ide nu.
Filmen finns på Youtube:

Användning av viltkameror

När det gäller kameror är det idag inte tillåtet att sätta upp viltkameror utan tillstånd från Länsstyrelsen. Björnarna filmades med Länsstyrelsens kamera som vi har tillstånd för att sätta upp.
En ny kamerabevakningslag är under beredning, men än så länge har inte privatpersoner tillstånd att sätta upp kameror i skogen i syfte att övervaka viltbestånden.
Information kan du hitta via denna länk: http://www.lansstyrelsen.se/…/kameraover…/Pages/default.aspx

Utfodring/åtling av vilda djur

Björnarna äter havre i filmen. När det gäller utfodring och åtling av vilda djur finns det en mängd olika bestämmelser. Vid björnjakt kan det vara tillåtet att använda åtel, dock ska detta i så fall skrivas in i beslutet. Värmlands län tillät åteljakt i år och även om denna åtel inte var i jaktligt syfte så har vi varit noga med att följa de riktlinjer som finns för vad man får åtla med. När jakttiden på björn är slut ska även åteln plockas bort.
Som åtelmaterial får man använda vilt, slaktrester från vilt från samma eller angränsande kommun. En kropp av vilt eller 25 kg från vilt får användas som åtel. Vidare får man lägga ut oförädlat vegetabiliskt material eller mindre förädlade vegetabiliska produkter avsedda för
utfodring av djur. Viktigt att komma ihåg är att rester från tamdjur inte får användas. Till tamdjur räknas även ren.
Kött från rovdjur eller otestat kött från vildsvin får inte heller användas som åtelmaterial på grund av risk för spridning av parasiter. I och med nya bestämmelser i Jordbruksverkets föreskrifter inte heller fisk användas för åtling av björn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s