Länsstyrelsens roll

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av de stora rovdjuren i länet. Målet är att djuren ska finnas i livskraftiga stammar, samtidigt som vi vill minimera de problem som de kan orsakaVi informerar även jägare och markägare, registrerar jaktområden, tilldelar licenser samt samlar in och sammanställer avskjutningsstatistik.

De fem stora skandinaviska rovdjuren är varg, lodjur, kungsörn, björn och järv. Alla dessa arter kan ses i Värmland, men det är bara de tre förstnämnda som med säkerhet och regelbundenhet föryngrar sig här. Unga hanbjörnar besöker länet regelbundet. Under 2017 har vi däremot säkrat, och dokumenterat, en björnhona med ungar i länet. Järv har setts  vid enstaka tillfällen. Genom det nationella järvprojektet har vi byggda fångstfällor i länet (för märkning).

För samverkan mellan länen har tre rovdjursförvaltningsområden (RFO) inrättats. Värmland tillhör Mellersta rovdjursförvaltningsområdet som består av Värmland, Dalarna, Gävleborg, Örebro, Västmanlands, Uppsala, Stockholms och Västra Götalands län.

> Mer om vår roll och rovdjursförvaltning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s